Verlijmde bamboe

TechSpecs Angustifolia

De bamboesoort Guadua is herkomstig uit Zuid- en Midden Amerika. Het is lokaal bekend als het bouwhout van de armen. Vooral in Colombia is het gebruik van Guadua als bouwmateriaal breed aangenomen. Het oudste bamboe bouwwerk in Colombia is van rond 1780. Hiermee is de duurzaamheid van het materiaal in tropische omstandigheden aangetoond.

In Nicaragua zijn de soorten amplexifolia en angustifolia voorkomend. Deze bamboe komt nu beetje bij beetje ook lokaal weer terug in gebruik. De moderne betonnen woningen zijn veel minder aardbeving bestendig en het kunststeen houdt de warmte veel langer vast dan de bamboebouw. Veel projecten zijn in de Americas bezig het gebruik van bamboe te stimuleren.

De vernieuwde populariteit heeft de bamboe te danken aan de wens om duurzamer te kunnen bouwen en af te willen, c.q. moeten, van het tropisch hardhout. De sterke vezel maakt deze bamboe tot mogelijk een belangrijke speler in de toekomst, in de bouw wereldwijd.

De Guadua groeit razendsnel; er zijn snelheden van 20cm per dag gerapporteerd. Nadat de bamboe de race naar het licht heeft gewonnen, begint de jonge plant zich te stabiliseren. Vanaf het zesde jaar kan de paal geoogst worden en worden toegepast. De vezel is extreem sterk.

 

Extractie van bamboe

Bamboe groeibegeleiding

Bamboe gevormd tijdens groei