Village-level Technology staat voor adequate zeer lokale technologische toepassingen van simpele aard. Het idee er achter was (Mahatma Gandhi) dat technologie zou bij dragen aan het verbeteren van de levensomstandigheden van de armen, en niet, zoals toen met de Engelse industriële revolutie gebeurde, de machines het werk overnamen van de armen.

Voor het gebruik van bamboe, het construeren met bamboepalen, maar ook voor het verduurzamen van de vezel, moet nog veel techniek ontwikkeld worden c.q. teruggehaald worden uit het verleden, toen men bamboe nog veelvuldig toepaste. Wij willen zo veel mogelijk van het proces om van de bamboe een plank te maken, lokaal laten gebeuren, want daar is werkgelegenheid echt nodig. Dus de droogfaciliteiten, de schaafmachines en de lijmbanken moeten zo simpel mogelijk te maken, repareren en te bedienen zijn. Maar we gaan ons ook werpen op de zoektocht naar VillageTech verduurzamingsmethoden.

Er bestaan verschillende procedé om bamboe resistent te maken tegen de extremen van het Nederlandse weer; om het laminaat tevens buiten te kunnen toepassen. Aangezien het geleverde materiaal altijd wel verzaagd zal moeten worden tijdens de toepassing, zal deze verduurzaming door alle vezels van de bamboe moeten worden bewerkstelligd. Onderdeel van ons initiatief is om snel van start te gaan met systematisch onderzoek om dit resultaat te behalen, zonder hierbij gebruik te moeten maken van energie-intensieve processen of het gebruik van kunstmatige gifstoffen.

Hiervoor hebben we reeds de nodige contacten gelegd met mensen uit de chemie en de instituten die hiervoor ingeschakeld moeten worden.

We gaan ons in eerste instantie richten op de implementatie van natuurlijke zuren, welke de structuur ontoegankelijk zal moeten maken voor rottingsprocessen.